Ogórkowa z pulpecikami

Reklama

Opis przygotowania

1. Ziemniaki, warzywa obrać i umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i zagotować. Mięso mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem, doprawić. Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar. Gotować 45 min. Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wsypać posiekany koper, doprawić.

Składniki

  • ZUPA: 10 średnich ogórków kiszonych,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • 8 ziemniaków,
  • kostka rosołowa,
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietany,
  • sól, pieprz,
  • koper.
  • PULPETY:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • jajko,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • sól, pieprz.

Podobne przepisy do Ogórkowa z pulpecikami