Omlet kolorowy

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne. Cebulki i cukinię (ze skórką) pokroić w pół plastry, chili drobniutko posiekać, papryki pokroić w paski, szczypiorek i miętę posiekać. Jajka wybić do miski, dodać jogurt, energicznie roztrzepać widelcem, dodać mąkę, nieco soli i pieprzu, szczypiorek i lekko ubijać przez chwilę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulkę i chili, smażyć kilka sekund, dodać paprykę, znów smażyć przez chwilkę mieszając, dodać cukinię i natkę, zamieszać, oprószyć solą i pieprzem i podzielić warzywa na dwie porcje (tzn. połowę przełożyć na talerzyk) – warzywa mają być chrupiące, będą się przecież jeszcze smażyć z jajkami. Na pozostałą na patelni porcję warzyw wylać połowę masy jajecznej, posypać połową mięty i smażyć – nie mieszać! tylko przechylać patelnią delikatnie na boki i podważając brzegi nożem lub szpatułką – aż spód omletu się zrumieni a wierzch będzie prawie ścięty. Zsunąć na talerz zaginając, mniej więcej w połowie, do środka. Z reszty składników usmażyć drugą porcję. Podawać na gorąco, posypany szczypiorkiem.

Składniki

  • 4-6 jajek kurzych4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1/2 młodej cukinii
  • 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 papryczki chili (dla zaostrzenia smaku, jeśli ktoś lubi bardziej ostre dania może dać całą)
  • dwie szczypty suszonej mięty lub kilka listków świeżej
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • 3 łyżki oliwy

Podobne przepisy do Omlet kolorowy