Owocowy sernik na zimno

Reklama

Opis przygotowania

Użyłam gotowego biszkoptu bo plątał mi się po szafce. Biszkopt należy przyciąć do wielkości tortownicy i wyłożyć nim dno. 400g jagód i malin miksujemy z serkiem twarogowym i mascarpone. Dodajemy do nich cukier waniliowy i mieszamy. Ubijamy śmietankę kremówkę i delikatnie mieszamy z masą serowa. Galaretke rozpuszczamy w 250 ml wody (czyli w połowie ilości zalecanej). Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest już chłodna (ale nadal płynna) dodajemy galaretkę do masy. Żelatynę zalewamy odrobina wody kiedy napęcznieje podgrzewamy ja w kąpieli wodnej, rozpuszczona wlewamy do masy. Mieszamy dokładnie. Dorzuciłam jeszcze trochę owoców w całości do środka. Wylewamy masę na biszkopt. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy do zastygnięcia. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe owoce, maliny, jagody oraz dodałam jeszcze połowę opakowania mieszanki mrożonej (truskawki, wiśnie i porzeczki) bo zalegała w lodówce, która wcześniej odlodziłam i wszystkie te owoce wyłożyłam na zastygnięte ciasto. Zalałam delikatnie galaretka ale tak żeby nie zakryła w całości owoców. Zostawiamy ciasto na kilka godzin w lodówce a najlepiej na całą noc. Pyszny aczkolwiek lepiej nie wiedzieć ile ma kalorii:)

Składniki

  • 500g sera mielonego twarogowego (z wiaderka).500g jagód i malin.
  • 2 szt galaretki z owoców leśnych Gellwe.
  • 2 łyżki żelatyny Gellwe.
  • 250g serek mascarpone.
  • 200g śmietany kremówki.
  • 8g cukier waniliowy Gellwe.
  • gotowy biszkopt ciemny.
  • 1/2 op mrożonki owocowej

Podobne przepisy do Owocowy sernik na zimno