Parówki (parzoki)

Reklama

Opis przygotowania

Zarobienie ciasta drożdżowego:
Mleko podgrzać wlać do dużego naczynia, dodać jajka cukier, sól, drożdże. Wszystko dobrze rozpuścić, wymieszać. Do rozpuszczonego zakwasu dodać mąkę i wyrabiać tak aby ciasto odchodziło od ręki. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Po wyrośnięci całą zawartość naczynia wyłożyć na deskę i jeszcze raz wyrobić. Następnie formować kulki, do środka wkładać dżem. Układać kulki na desce do wyrośnięcia. Do dużego garnka nalać wody do połowy, na garnku położyć ścierkę i obwiązać ją dobrze żeby nie wpadła do wody. Wodę w garnku zagotować, na tej ściereczce w zależności od wielkości garnka ustawiać parówki, przykryć szczelnie drugim garnkiem o tej samej szerokości. Parzyć je ok. 5 min. Później wyłożyć na talerz. Po wierzchu polać masełkiem i posypać wcześniej sporządzoną posypką z cukru i cynamonu.

Składniki

  • 0,5 l. mleka1 kg. mąki
  • 8 dag. drożdży
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 słoik marmolady lub dżemu
  • posypka:
  • cynamon
  • cukier

Podobne przepisy do Parówki (parzoki)