Pasta ze szpiankiem (z makaronem własnej roboty)

Reklama

Opis przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzić. Ja nie dysponowałam kupnym i zrobiłam swój następująco: na stolnicy wysypać mąkę, zrobić w niej dołek oraz wbić w nią jajka, dolewając wodę z solą zagniatać ciasto. Następnie rozwałkować je na płaski placek, pozostawić do przeschnięcia kilka minut i pokroić nożem na nitki dowolnej grubości.

Kurczaka zarumienić na oleju. Dodać czosnek i po chwili wrzucić szpinak. Wszystko chwile podgrzewać (można podlać trochę wody, aby się nie przypaliło). Następnie zaprawić śmietaną, śmietany różnią się gęstością i dlatego, jeżeli sos będzie zbyt rzadki należy zagęścić go mąką połączoną z wodą lub ewentualnie roztrzepanym jajkiem. Gdy sos będzie miał już doskonałą konsystencję, doprawić pesto, solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze potrawy, może dodać kilka kropel tabasco. Makaron połączyć z sosem i wyłożyć na talerze i posypać serem.

Składniki

  • makaron tagliatelle (w tym przypadku, zrobiłam go sama z 0,5 kg mąki, 2 jajka i szklanki zimnej wody z łyżeczką soli)1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • szpinak (najlepiej jakby był świeży, ale ja miałam tylko mrożony - ok 200g)
  • 3 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)
  • 1 łyżeczka pesto
  • 200 ml śmietany (18%)
  • garść żółtego sera lub parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 2 łyżki mąki + zimna woda/jajko

Podobne przepisy do Pasta ze szpiankiem (z makaronem własnej roboty)