Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzić. Ja nie dysponowałam kupnym i zrobiłam swój następująco: na stolnicy wysypać mąkę, zrobić w niej dołek oraz wbić w nią jajka, dolewając wodę z solą zagniatać ciasto. Następnie rozwałkować je na płaski placek, pozostawić do przeschnięcia kilka minut i pokroić nożem na nitki dowolnej grubości.
Kurczaka zarumienić na oleju. Dodać czosnek i po chwili wrzucić szpinak. Wszystko chwile podgrzewać (można podlać trochę wody, aby się nie przypaliło). Następnie zaprawić śmietaną, śmietany różnią się gęstością i dlatego, jeżeli sos będzie zbyt rzadki należy zagęścić go mąką połączoną z wodą lub ewentualnie roztrzepanym jajkiem. Gdy sos będzie miał już doskonałą konsystencję, doprawić pesto, solą i pieprzem. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze potrawy, może dodać kilka kropel tabasco. Makaron połączyć z sosem i wyłożyć na talerze i posypać serem.