Kurczak pachnący cynamonem

Reklama

Opis przygotowania

Kurczaka myjemy i kroimy na połowę (mój był wyczyszczony z wnętrzności). Formę wykładamy papierem aluminiowym i smarujemy masłem, układamy kurczaka, robimy nacięcia w kurczaku i w nacięciach wkładamy jabłko pokrojone w krążki i polewamy polewą przygotowaną z oliwy i cynamonu: należy cynamon wymieszać z oliwą w naczyniu. Następnie solimy i pieprzymy. Można odstawić na 20 minut aby kurczak lekko przeszedł polewą. Wkładamy do piekarnika na 180 stop. lekko przykrywając papierem aluminiowym aby się nie spaliła skórka, 10 min przed należy zdjąć papier i zrumienić skórkę. Całe pieczenie ok 50 min zależy od piekarnika.

Składniki

  • 1 średni kurczak1 jabłko
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • sol, pieprz
  • masło do posmarowania formy

Podobne przepisy do Kurczak pachnący cynamonem