Piersi z kurczaka z jablkami w miodzie pitnym

Reklama

Opis przygotowania

Umyte piersi kroimy w paski, solimy i pieprzymy, odstawiamy na bok. Posiekaną szalotkę szklimy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w cząstki jabłka, posypujemy cukrem i smażymy aż nabiorą złocistego koloru. Zdejmujemy je z patelni, dodajemy trochę oleju i smażymy pokrojone piersi. Do obsmażonego mięsa dodajemy miód pitny i gotujemy aż wytworzy się gesty sos, wtedy dodajemy śmietanę wymieszana z cebulą i jabłkami i jeszcze chwile gotujemy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub kopytkami.

Składniki

  • 4 malutkie szalotki2 jabłka
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • pół łyżeczki cukru
  • olej
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • pół szklanki miodu pitnego
  • sol pieprz

Podobne przepisy do Piersi z kurczaka z jablkami w miodzie pitnym