biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp 160-180 stopni ok. 30-40 min.
ciasto
Na stolnicę wysypać mąkę. Zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i posiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko zarobić ciasto i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto przedzielić na 4 części. Z jednej części upiec placek w temp. 200 stopni. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłem śliwkowym, posypać orzechami mielonymi i zwinąć roladę. Piec na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 20-30 min.
krem
W 1/4 szkl. mleka roztrzepać jajka i obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń z obydwóch mąk i jajek. Margarynę utrzeć i dodać, po 1 łyżce przestudzony budyń.
przełożenie placka
galaretki przygotować według przepisu. Na upieczony cienki placek wyłożyć połowę kremu. Na kremie ułożyć roladę. Pomiędzy roladami wlać tężącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Dekorować polewą.