przygotowanie
Dzień 1: podgrzej zsiadłe mleko do temp. 37 stopni i wymieszaj je w misce z mąką. Przykryj folią spożywczą i pozostaw na noc w temp. pokojowej. Podgrzej500 ml. wody do temp. 90 stopni, zalej płynem mieszankę nasion i pozostaw ją na noc.
Dzień 2: wymieszaj drożdże ze 150 g. mąki żytniej, mieszankę nasion oraz 300 ml. zakwasu. dostaw masę na godzinę. Dodaj do masy drożdżowej jogurt, melasę, sól, 300 g. mąki żytniej, mąkę pszenno-żytnią, białą mąkę pszenną, pestki słonecznika oraz miód. Wyrabiaj ciasto w malakserze tak długo, aż zgęstnieje, a następnie pozostaw je na godzinę do wyrośnięcia. Natłuść cztery formy, wysyp je śrutą żytnią i wypełnij ciastem. Posmaruj bochenki wodą, posyp je pestkami słonecznika i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piecz bochenki w temp 250 stopni przez 10 minut, a następnie obniż temp piecyka do 175 stopni i piecz je jeszcze przez ok. 40 min.