Pekinka awaryjna w słoikach

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa i liście myjemy, osączamy. Korzeniowe trzeba oskrobać, cebulę obrać, z kapusty usunąć uszkodzone i ew. nadpsute liście. Warzywa korzeniowe ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę kroimy w paski – zielone części dość grubo, te białe z grubszymi nerwami – cienko. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy ocet i ew. kminek. Jeszcze ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na ok. 30 min.. Następnie sałatkę upychamy dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręcamy nakrętkami. Słoiki wstawiamy do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewamy do garnka letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.

Składniki

  • 1 duża kapusta pekińska1 cebula czerwona
  • 2 niezbyt duże marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/4korzenia selera
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 pęczek dymki razem ze szczypiorem
  • ew. łyżka nasion kminku, ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć
  • ZALEWA:
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 3 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli

Podobne przepisy do Pekinka awaryjna w słoikach