Pekinka witaminka

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę drobno pokroić, rozetrzeć lekko z 1 łyżeczką cukru i solą. Ogórka, pomidora i papryki pokroić w kostkę. Rzodkiew, marchew i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Szczypiorek i natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sok z cytryny lub ocet winny. Doprawić solą i pieprzem. Wlać 2 łyżki oliwy. Jeszcze raz wymieszać. Ja zostawiam na ok. 30 min. dla przegryzienia się smaków.

Składniki

  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej2 pomidory
  • 1 długi ogórek
  • 1 spory pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 mała biała rzodkiew
  • 1mała marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • natka pietruszki
  • ew. kilka różyczek brokuła
  • oliwa z oliwek (może być inna)
  • sól, pieprz, cukier
  • sól cukier, ocet winny lub cytryna

Podobne przepisy do Pekinka witaminka