Penne rigate z kurczakiem i świeżym szpinakiem

Reklama

Opis przygotowania

– makaron gotujemy z odrobiną soli i oliwy (al dente)
– na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany drobno czosnek i cebulę, dodajemy sparzony wrzątkiem szpinak, dusimy na małym ogniu, podlewamy 4 – 5 łyżkami bulionu. Na patelni obok podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka ( przyprawiamy wg uznania, ulubionymi przyprawami oraz solą i pieprzem) razem z pieczarkami. Po podsmażeniu dodajemy do szpinaku i wywaru. Dusimy razem. Dodajemy śmietanę (około 5 łyżek) oraz pół (bądź więcej) serka pleśniowego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – na koniec, ponieważ sam serek nadaje słoności. Podajemy na ugotowanym makaronie ze startym parmezanem bądź żółtym serem.
Smacznego!

Składniki

  • - ok 250 g makaronu penne rigate- pół piersi z kurczaka
  • - 5 -6 pieczarek
  • - świeży szpinak ( ok 2 - 3 garści)
  • - śmietana (12%)
  • - pół kostki rosołowej
  • - serek pleśniowy (ja użyłam Turek blue)
  • - czosnek
  • - cebula czerwona
  • - oliwa z oliwek
  • - sól, pieprz do smaku

Podobne przepisy do Penne rigate z kurczakiem i świeżym szpinakiem