Pianka z bitej śmietany z ananasem

Reklama

Opis przygotowania

Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzacego mleka lub wrzącej wody. Dokładnie rozpuścić, wymieszać łyżeczką( przestudzić) Wlać do śmietany, jeszcze chwilkę ubijać. Blaszkę o wymiarach 24×28 cm wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć masę do formy, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzacej wody. Ananasy odsączyć, ułożyć krążki na masie śmietanowej. Zalać wszystko tężejącą galaretką,(tężejącą galaretkę wlewamy na piankę łyżką) Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem, posypać tartą czekoladą. Na spód możemy ułożyć biszkopty i dopiero wyłożyć masę.

Składniki

  • 1 litr śmietany 30% 1 puszka ananasów 580 gram
  • 1 cukier waniliowy podwójny
  • 3 łyzki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka lub wrzącej wody
  • 5 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
  • 50 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady

Podobne przepisy do Pianka z bitej śmietany z ananasem