Pieczarki marynowane

Reklama

Opis przygotowania

Oczyszczone i umyte pieczarki wrzucić do osolonego wrzątku .Na 1 litr wody wsypać 2,5 dkg
soli(1 płaska łyźka stołowa soli = 1,5 dkg).Gotować 15 minut.Odcedzić.Zagotować wodę z
octem ,cukrem,pieprzem,zielem angielskim,listkiem
laurowym pokrojoną w półtalarki cebulą.Można dodać
pokojoną w talarki marchewkę.Na chwilę wrzucić
pieczarki do octu,wyjąć.Gorące nakładać do słoików,zalać gorącą zalewą do poziomu 3 mm od
rantu słoika,zakręcić,ustawić dnem do góry do
ostygnięcia.

wydajność: z 1kg pieczarek uzyskałem 1 słoik o
poj.0,9 litra i 1 słoik o poj.0,5 litra.

Składniki

  • 1 kg małych pieczarekzalewa:
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 2 szklanki wody
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • sól

Podobne przepisy do Pieczarki marynowane