Pieczony kurczak pod francuską kołderką

Reklama

Opis przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy posiekane pieczarki i pora, wszytko dusimy. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy pokrojony w paski boczek i kurczaka, dusimy jeszcze chwile po czym wlewamy bulion. Pod koniec dodajemy wymieszaną z mąką śmietanę i doprowadzamy do wrzenia.

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (można zapiekać w jednym dużym lub kilku małych) i przykrywamy ciastem francuskim. Całość pieczemy w nagrzanym do 180 – 200 stopni C piekarniku przez 20 min. Nie przykrywamy podczas pieczenia.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy,1 por, posiekany w cienkie talarki,
  • 2 cienkie plasterki bekonu (boczku),bez skórki,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • 1/3 szklanki śmietany,
  • 1 duża pierś z kurczaka, ugotowana i postrzępiona.

Podobne przepisy do Pieczony kurczak pod francuską kołderką