Pieczony łosoś z syropem klonowym

Reklama

Opis przygotowania

Opłucz filet, osusz, usuń ości i skórę (jeśli nie macie specjalistycznych narzędzi do wyjmowania ości kupcie małe kombinerki które będziecie używać tylko w kuchni). Następnie włóż rybę do żaroodpornego naczynia, dopraw solą i pieprzem do smaku, polej rozpuszczonym masłem i olejem, następnie całą rybę polej octem wcześniej zmieszanym z syropem klonowym, nadmiar sosu odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 C i piecz przez 20 min., od czasu do czasu polewając pozostałym sosem. 5 min przed końcem pieczenia na łososiu ułóż drobno posiekana cebulę. Podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki

  • 400g filetu z łososia1 cebula
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól pieprz

Podobne przepisy do Pieczony łosoś z syropem klonowym