Piegus czyli kapusta z zimówkami

Reklama

Opis przygotowania

Zimówki, same kapelusze, dokładnie oczyścić, opłukać, tylko duże okazy kroić – mniejsze zostawić w całości. Kapusty oddzielnie poszatkować; cebulę obrać, drobno posiekać; marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Pokrojoną kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 10-15 min. Dodać pokrojoną kapustę białą i startą marchew z jabłkiem, gotować kolejne 15 min. Nie dolewać zbyt dużo wody! Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kosteczkę wędzonkę, gdy się zrumieni, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby – smażyć kilka minut, przełożyć do kapusty. Doprawić solą, cukrem, pieprzem, lubczykiem, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z łyżeczką mąki, pogotować jeszcze trochę na wolnym ogniu. Najlepsza jest odgrzana po kilku godzinach. Podawać jako dodatek do mięsa albo jako samodzielne danie z ziemniakami lub pieczywem.

Składniki

  • 1/2 główki, ok.1 kg, kapusty białej surowej20 dkg kapusty białej kiszonej
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 jabłka
  • 1 cebula
  • 15 dkg wędzonego boczku lub innej wędzonki
  • przynajmniej 0,5l kapeluszy zimówek aksamitnotrzonowych (inaczej płomiennica zimowa Flammulina velutipes)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk
  • 2 łyżki oleju
  • czubata łyżeczka mąki

Podobne przepisy do Piegus czyli kapusta z zimówkami