Pielmieni

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto zagniatamy jak na pierogi, rozwałkowane ciasto kroimy na małe kwadraty lub literatką wycinamy krążki.

Farsz:

Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na margarynie.
Ziemniaki kręcimy przez maszynkę, mieszamy z jajkiem, cebulką i przyprawami. Farsz ma mieć wyraźnie pikantny smak.
Lepimy malutkie pierożki takie na dwa kęsy, gotujemy do wypłynięcia. W przepisie podaje się z sosem pomidorowym mi jednak najlepiej smakuje do nich potrawka z kurczaka doprawiona curry i marchewka z groszkiem.

Składniki

  • ciasto2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • mąka do podsypywania
  • Farsz:
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 jajko
  • przyprawy sól, pieprz
  • majeranek
  • przyprawa do potraw z ziemniaków

Podobne przepisy do Pielmieni