Piernikowe z budyniem

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę,cukier,sodę i kakao wymieszać na sucho ,dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki ,jajka i płynny miód ,zagnieść ciasto(ciasto troszkę się klei),podzielić na trzy części i upiec osobno 3 placki .
Budyń ugotować na mleku jeśli mamy budyń bez cukru dodać 2 łyżki cukru .

Upieczone i ostudzone ciasto przełożyć dżemem i gorącym budyniem ,wierzch ciasta polać polewą i dowolnie udekorować ,schłodzić w lodówce ,najlepiej smakuje po minimum 24 godz .

Składniki

  • ciasto:3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 10 dag masła
  • dodatkowo:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego
  • 20 dag polewy czekoladowej

Podobne przepisy do Piernikowe z budyniem