Składniki marynaty mieszamy, gotujemy ok. 15 min., przecedzamy. Wszystkie warzywa myjemy, osączamy. Marchewkę musimy oskrobać, czosnek obrać, z papryk usuwamy gniazda nasienne. Z kalafiora i brokuła odcinamy łodygę a kwiatostany dzielimy na małe różyczki. Czosnek kroimy na cienkie plasterki, marchewkę w krążki, chili w cieniutkie paseczki albo kosteczkę, papryki w grube paski, z gałązek natki obrywamy liście. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól i cukier, wrzucamy marchewkę, gotujemy 3-5 min., wyjmujemy łyżką cedzakową, wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy 2-3 min. wyjmujemy, wrzucamy brokuły, gotujemy 1-2 min., odcedzamy. Warzywa układamy warstwami w słoikach, przekładając listkami natki, plasterkami czosnku i kawałeczkami chili. Zalewamy marynatą. Zakręcone słoiki pasteryzujemy 15-20 min.