Pinzimonio – czyli bukiet z warzyw

Reklama

Opis przygotowania

Umyte i obrane warzywa kroimy w pałeczki wystarczająco grube aby "stały" równo w szklance czy kubku.

Pomidorki koktajlowe czy zawijańce z cukinii nakłuwamy na patyczki.

Układamy przygotowane warzywa w bukiet.

Przygotowujemy sos do 'pinzimonio’ mieszając olej z oliwek z octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Każda porcja ma zawierać "bukiet z warzyw’ i sos podany w małym kubku czy filiżance. Konsumujemy warzywa mocząc je kolejno w przygotowanym sosie.

Składniki

  • W moim "bukiecie" znalazły się:pomidorki koktajlowe
  • świeża cukinia
  • świeża papryka
  • świeży por
  • świeża marchewka
  • sałata
  • Można oczywiście dołożyć wszystkie inne warzywa jak: rzodkiewki, fasolkę szparagową czy szparagi ( obgotowane), młode cebulki, kalarepa, świeży ogórek, cykoria, buraczki (obgotowane)...
  • SOS do pinzimonio:
  • olej z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Pinzimonio – czyli bukiet z warzyw