PLACEK EMILKA

Reklama

Opis przygotowania

1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodając cukier, cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku, ubijać, dodać zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i dać na dużą blachę – piec (po wystygnięciu przekroić na pół).

2. Ser: do zmielonego sera dodać cukier, jajka, miękkie masło i utrzeć to mikserem, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia i zapach cytrynowy oraz rodzynki, Ten ser podzielić na połowę , do jednej części dodać kakao, a drugą zostawić białą. Upiec dwa serniki jeden jasny drugi ciemny.

3. Masa: zmielone orzechy sparzyć mlekiem, i dodać szklankę cukru , mieszać do rozpuszczenia cukru, utrzeć masło, dodając zimne orzechy, ucierać do białości, przekładać ciasto, 0,5 SZKLANKI KROJONYCH ORZECHÓW ZRUMIENIĆ NA PATELNI.

4. PLACEK ORZECHOWY-MASA-SERNIK BIAŁY-MASA-SERNIK CIEMNY-MASA-CIASTO ORZECHOWE-MASA-PRAŻONE ORZESZKI DLA OZDOBY

Składniki

  • CIASTO: 8 jajek,
  • 28 dag cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 12 dag mąki,
  • 8 dag orzechów mielonych,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • SER:
  • 1,2 kg sera białego,
  • 50 dag cukru,
  • 10 jajek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 20 dag masła lub margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • zapach cytrynowy,
  • rodzynki,
  • MASA:
  • 20 dag orzechów mielonych,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 30 dag masła,
  • 0,5 SZKLANKI KROJONYCH ORZECHÓW ZRUMIENIĆ NA PATELNI

Podobne przepisy do PLACEK EMILKA