1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodając cukier, cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku, ubijać, dodać zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i dać na dużą blachę – piec (po wystygnięciu przekroić na pół).
2. Ser: do zmielonego sera dodać cukier, jajka, miękkie masło i utrzeć to mikserem, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia i zapach cytrynowy oraz rodzynki, Ten ser podzielić na połowę , do jednej części dodać kakao, a drugą zostawić białą. Upiec dwa serniki jeden jasny drugi ciemny.
3. Masa: zmielone orzechy sparzyć mlekiem, i dodać szklankę cukru , mieszać do rozpuszczenia cukru, utrzeć masło, dodając zimne orzechy, ucierać do białości, przekładać ciasto, 0,5 SZKLANKI KROJONYCH ORZECHÓW ZRUMIENIĆ NA PATELNI.
4. PLACEK ORZECHOWY-MASA-SERNIK BIAŁY-MASA-SERNIK CIEMNY-MASA-CIASTO ORZECHOWE-MASA-PRAŻONE ORZESZKI DLA OZDOBY