Placek Rumcajsa

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce lub w maszynie do tarcia, wbijamy jajka, dodajemy mąkę do zagęszczenia masy i przyprawiamy do smaku. Smażymy placki na gorącym oleju, na całą patelnię. Mięso podsmażamy no tłuszczu,dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i posiekane grzyby, podlewamy niewielką ilością wody-ok.0,5 szklanki. Dodajemy mieszając śmietanę,musztardę,koncentrat,ketchup,sok z cytryny, magii i cukier, dusimy ok. 20 minut w razie konieczności podlewając wodą. Pod koniec duszenia doprawiamy oregano, wegetą, ostrą papryką, przyprawą sałatkową i mielonym pieprzem. Farsz powinien prawie całkowicie odparować i mieć lekko pikantno-kwaskowato-słodki smak. Nadzienie układamy na połowie placka, składamy na pół, posypujemy tartym serem, zapiekamy do rozpuszczenia sera i gorące polewamy ketchupem. Smacznego.

Składniki

  • Placki:0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 cebuli
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • jarzynka do potraw
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 30 dag szynki lub łopatki
  • 1 papryka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 pomidor
  • 5 cm. białej części pora
  • kurki lub pieczarki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z połowy cytryny
  • magii
  • oregano
  • cukier
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatki włoskiej
  • pieprz kolorowy mielony
  • szczypta ostrej papryki
  • vegeta
  • ser żółty
  • ketchup

Podobne przepisy do Placek Rumcajsa