Ptysiowy okrąg z truskawkami

Reklama

Opis przygotowania

Wodę, masło, sól zagotować. Wsypać mąkę i tak długo mieszać na małym ogniu, aż zrobi się klucha ciasta łatwo odchodząca od dna garnka. Zdjąć z ognia. Wbić jedno jajko wmieszać. Następnie 2 jajka pojedynczo wmieszać (ja używam miksera na wolnych obrotach). Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (najlepiej użyć dużej gwiazdki) i formować na papierze do pieczenia okrąg. Rozgrzać piekarnik do najwyższej temperatury najlepiej 225°C i piec około 40 min. Wystudzony okrąg przekroić na pół. Odczekać aż wystygnie. Truskawki umyć, usunąć szypułki i 200g zmiksować w blenderze. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wymieszać najpierw z dwoma łyżkami owoców, potem z resztą masy. Śmietanę ubić, wsypać cukier waniliowy i dodać mus z truskawek. Całość wyłożyć na dolna część okręgu. Odstawić w chłodne miejsce. 100g truskawek pokroić w plasterki, ułożyć na bitej śmietanie. Na owocach położyć górny okrąg i lekko docisnąć. Jeszcze trochę schłodzić. Na sam koniec polać rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą, ozdobić truskawkami i ew. listkami mięty i posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • 50 g masłaszczypta soli
  • 125 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1/8 l wody
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny Gellwe
  • 500 g truskawek
  • 400 g śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy Gellwe

Podobne przepisy do Ptysiowy okrąg z truskawkami