Masło roztopić, ostudzić. Jaja ubić z cukrem na krem, dodać kakao, cukier waniliowy, mleko lub rum, dalej ubijać ale na wolnych obrotach. Wlać masło, ubijać dalej wolno ok 1min. Masa ma lekko stężeć.
Formę keksowa wyłożyć papierem do pieczenia, dno pokryć masą, na to herbatniki, masa, herbatniki i tak na przemian. Na górze ma być masa. Nakryć z wierzchu folią, obciążyć czymś i wstawić do lodówki na min. 4 h. Zdjąć obciążenie, folię, ciasto wyjąć z formy i papieru. Posypałam cukrem pudrem (a wcześniej miałam trochę pokruszonego biszkoptu kakaowego wiec z wierzchu ciasto posypałam). Pokroić na plastry.
Moje jest trochę krzywe bo ciasto mi się przesunęło bardziej na jedna stronę keksówki. Proste i bardzo dobre. Dałam rumu zamiast mleka i dzięki temu smak był bogatszy.