Pasiaste naleśniki z serem i malinami

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę, mleko, wodę, cukier i żółtka dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta, Wszystko razem na wolnych obrotach mieszamy. Odlewamy 1/3 szklanki ciasta i mieszamy z 1 łyżką kakao. Smażymy naleśniki na suchej patelni lub z odrobiną oleju. (ja mam teflonową patelnie do naleśników i smażę bez). Na naleśniku łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc równoległe do siebie paski. Smażymy z obu stron z tym, że stronę z paskami bardzo krótko. Robimy nadzienie. Serek mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym do smaku. Robimy mus: 3/4 z malin wrzucamy do rondelka (reszta do ozdoby i środka) dodajemy cukier i łyżkę wody. Garnuszek stawiamy na bardzo małym ogniu i cały czas mieszając gotujemy kilka minut do uzyskania musu. Gotowy mus odstawiamy do ostygnięcia. Naleśnik smarujemy warstwa sera, 2 łyżkami musu, dodajemy 3-4 szt malin w całości i zawijamy w rulonik. Z wierzchu polewamy musem i malinami. Gotowe. Pyszne, letnie i sycące.

Składniki

  • 1 szklanka mąki1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 8 g cukru waniliowego Gellwe
  • 1 łyżka kakao Gellwe
  • 250 g malin
  • 2 łyżki cukru do malin
  • łyżka wody
  • 400 g sera twarogowego zmielonego (jak do serników)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego Gellwe

Podobne przepisy do Pasiaste naleśniki z serem i malinami