Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti

Reklama

Opis przygotowania

W misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki, a następnie formujemy z nich małe kulki.
Układamy je w naczyniu i wkładamy do lodówki.
W garnku smażymy na oliwie poszatkowaną cebule, pokrojony czosnek i zioła.
Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pomidory, przecier pomidorowy oraz 1,5 szklanki zimnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
W momencie zagotowania, wkładamy pojedynczo pulpety.
Gotujemy częściowo przykryte przez 20 minut (przez pierwsze 5 minut nie mieszamy mięsa, bo pulpeciki mogą się rozpaść).

Podajemy z makaronem spaghetti, posypane serem żółtym.

Składniki

  • Pulpeciki:
  • 600g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz/sól (do smaku)
  • Sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka pomidorów w puszcze
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól/pieprz/cukier(do smaku)
  • Makaron Spaghetti
  • Ser żółty

Podobne przepisy do Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti