Pyszny przekładaniec

Reklama

Opis przygotowania

1. Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godz. włożyć do zamrażalnika. Podzielić na 2 części, rozwałkować. Każdą osobno piec 15 min w temp. 190st. Ostudzić. Uwaga! Ciasto jest bardzo kruche!!

2. Kremówkę ubić z cukrem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, wstawić do rondla z gorącą wodą i, mieszając, rozpuścić. Ostudzić i połączyć ze śmietaną. Masą przełożyć placki.

3. Masło utrzeć z masą orzechową. Wyłożyć na ciasto.

4. Białka ubić z cukrem, dodać wiórki, wymieszać. Piec ok 25 min w temp. 160st. Ostudzić. Wyłożyć na masę orzechową. Polać polewą. Schładzać całą noc.

Składniki

  • CIASTO: 2 szkl. mąki tortowej,
  • 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 2/3 szkl. cukru pudru,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 20dag margaryny.
  • ŚMIETANA:
  • 1/2 l śmietany 30%,
  • 1 1/2 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru.
  • MASA ORZECHOWA:
  • gotowa masa o smaku orzechowym,
  • 15 dag masła.
  • BEZA:
  • 5 białek,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 10dag wiórków kokosowych.

Podobne przepisy do Pyszny przekładaniec