RACUCHY Z OWOCAMI

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę pszenną wymieszać z zsiadłym mlekiem i 2 jajkami.
Dodać cukier, proszek do pieczenia, lub sodę oczyszczoną i szczyptę soli.
Dodać także obrane i pokrojone w plastry, np. jabłka, lub rozdrobnione, rozpołowione inne owoce, np. wiśnie śliwki, czy posypać jagodami.
Mieszamy to wszystko razem i smażymy na rozgrzanym tłuszczu małe placki.
Potem odsączamy racuchy na papierowych serwetkach i posypujemy cukrem pudrem, lub też polewamy słodką śmietanką.

Składniki

  • * mąka pszenna-2 szklanki, * zsiadłe mleko, lub kefir-2 szklanki,
  • * 2 jajka,
  • * cukier kryształ-1 łyżeczka,
  • * szczypta soli,
  • * proszek do pieczenia, lub soda oczyszczona-pół łyżeczki,
  • * 4 jabłka, lub inne owoce w zależności od sezonu, tj. : jagody, rabarbar, wiśnie, śliwki,
  • * olej słonecznikowy do smażenia,
  • * cukier puder do posypania racuchów,
  • * słodka śmietanka do polania.

Podobne przepisy do RACUCHY Z OWOCAMI