Cebule obrać z łupinek i posiekać drobno, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Papryki oczyścić umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasy i kabanosa rownież pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół lub na ćwiartki jak kto woli. Cebulkę dymkę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Do podsmażonej cebulki dodać pół łyżeczki miodu chwilkę podsmażyć następnie dodać papryki i pomidorki koktajlowe dusić około 10 min. W międzyczasie w mniejszym garnuszki zagotować 1½ szklanki wody z kostką rosołową, kiedy woda zacznie wrzeć wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia przykrecić gaz na najmniejszy ogień i na wolniutkim ogniu gotować do odparowania wody. Do cebulki i papryki dodać koncentrat pomodorowy. Na osobnej patelni podsmażyć na rumiano białą kiełbasę porojoną w kostkę i reszte kiełbasy wędzonej i kabanosa. Kiedy kiełbasy sie zrumienią dodać je do cebuli i papryki wymieszać ewentualnie podlać odrobiną wody i chwlke poddusić. Doprawić do smaku paprykami w proszku, solą, pieprzem. Kiedy ryż jest juz ugotowany przełożyć go do naczynia w którym duszą się warzywa z kiełbasami, dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem lub innymi przyprawami na jakie mamy ochotę, świetnie smakuje ze świeżą bazylią. Na samym końcu dodać dymkę ze szczypiorkiem. Smacznego.