Risotto z kiełbasą

Reklama

Opis przygotowania

Cebule obrać z łupinek i posiekać drobno, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Papryki oczyścić umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasy i kabanosa rownież pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na pół lub na ćwiartki jak kto woli. Cebulkę dymkę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Do podsmażonej cebulki dodać pół łyżeczki miodu chwilkę podsmażyć następnie dodać papryki i pomidorki koktajlowe dusić około 10 min. W międzyczasie w mniejszym garnuszki zagotować 1½ szklanki wody z kostką rosołową, kiedy woda zacznie wrzeć wsypać ryż, doprowadzić do wrzenia przykrecić gaz na najmniejszy ogień i na wolniutkim ogniu gotować do odparowania wody. Do cebulki i papryki dodać koncentrat pomodorowy. Na osobnej patelni podsmażyć na rumiano białą kiełbasę porojoną w kostkę i reszte kiełbasy wędzonej i kabanosa. Kiedy kiełbasy sie zrumienią dodać je do cebuli i papryki wymieszać ewentualnie podlać odrobiną wody i chwlke poddusić. Doprawić do smaku paprykami w proszku, solą, pieprzem. Kiedy ryż jest juz ugotowany przełożyć go do naczynia w którym duszą się warzywa z kiełbasami, dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem lub innymi przyprawami na jakie mamy ochotę, świetnie smakuje ze świeżą bazylią. Na samym końcu dodać dymkę ze szczypiorkiem. Smacznego.

Składniki

  • 1 kawałek dobrej wędzonej kiełbasy2 kawałki małe białej kiełbasy
  • 1 kabanos
  • 3-4 cebule śrenie
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • około 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • około 8-10 sztuk małych pomidorków koktajlowych
  • 3-4 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • papryka w proszku słodka
  • papryka w proszku ostra
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia

Podobne przepisy do Risotto z kiełbasą