Sos pieczarkowy

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w plasterki lub kostkę. Cebulę obrać z łupinek i posiekać drobno. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, dodać pieczarki i chwilkę poddusić ewntualnie dolać odrobinkę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem, i majerankiem, jeszcze chwilkę dusić po czym dodać śmietanę. Gotować na bardzo wolnym ogniu 5-10 minut często mieszając. Do smaku można dodać świeży drobno pokrojony koperek. Takie pieczarki doskonale smakują z plackami ziemniaczanymi jak rownież z makaronem. Smacznego.

Składniki

  • 50 dag pieczarek2 male lub 1 duza cebula
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • około 50ml śmietany 18%
  • majeranek okolo pół łyżeczki
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Sos pieczarkowy