Sałatka ryżowa z zielonym groszkiem i sałatą

Reklama

Opis przygotowania

Ryż zagotować w wodzie z solą i 1 łyżeczką masła. Odcedzić i wystudzić. Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę, oliwki odcedzić z sosu i kroimy w krążki, dodać do wystudzonego ryżu, sałatę myjemy i kroimy w paski, dodajemy do całości i na koniec dodajemy odcedzony zielony groszek. Pieprzymy i mieszamy. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek, ocet, dodajemy oregano i sól mieszamy i polewamy sałatę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem można każdą porcję dodatkowo polać zalewą bo ryż wciągnie poprzednią zalewę. Ta sałatka dobrze się komponuje z sosem greckim do sałatek.

Składniki

  • 200g ryż basmati (torebki)2 duże pomidory
  • 1/4 sałaty lodowej
  • zielony groszek w sosie własnym (200g)
  • 20 oliwek zielonych bez pestki
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu
  • oregano - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka masła

Podobne przepisy do Sałatka ryżowa z zielonym groszkiem i sałatą