Kebab

Reklama

Opis przygotowania

Piersi z kurczaka dokładnie umyć, pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawie do kebaba wymieszanej z olejem. Odstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie oczyścić wszystkie warzywa i dokładnie je umyć po czym posiekać drobno kapustę, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, a ogórka w pół plasterki nie obierając go ze skórki. Dymkę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Śmietanę wymieszać z majonezem dodać obrany z łoupinek i przeciśniety przez praskę czosnek dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 min. Wszystkie warzywa pokrojone przełozyć do miski i wymieszać je dokładnie ale delikatnie, nie doprawiać solą, ewentualnie pieprzem, ale niekoniecznie. Zamarynowane piersi z kurczaka przełożyć na rozgrzana patelnie jeśli mamy za mało oleju dodać odrobinę i obsmażyć mięso na złoty kolor. Kiedy mięso jest już gotowe podgrzać pite lub nan (ja robię to w kuchence mikrofalowej). Przełożyć pite na talerz i po kolei wyłożyć niewielka ilość warzyw na to mięso polać sosem chilli i sosem czosnkowym, następnie znowu warzywa, troszkę mięsa i sosy. Jak kto woli złożyć chlebek na pół lub poprostu zoztawić kebab otwarty. Smacznego.

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczakaprzyprawa kebab - gyros
  • około 5-6 łyżek oleju
  • DODATKI:
  • kawałek młodej kapusty około ćwierć małej główki
  • około 10 cm ogórka świeżego
  • po ½ papryki zielonej, czerwonej i żółtej
  • ½ czerwonej cebulki
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • dymka ze szczypiorkiem
  • ostry sos chilli
  • ½ kubka śmietany
  • 3 łyżki majonezu gęstego
  • 3-4 ząbki czosnku można więcej
  • chlebki pita lun nan

Podobne przepisy do Kebab