Mięso umyć ,osuszyć i podzielić na dość grube plastry które należy rozbić tłuczkiem,następnie posypać przyprawą do mięsa i odstawić do lodówki .
Farsz:
Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni .Szynkę,ogórka,cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę ,dodać do tego usmażony boczek, musztardę i keczup oraz pieprz ziołowy,wszystko wymieszać(ja dodałam jako łącznika jajko,ale to nie jest konieczne)
Gotowym farszem posmarować mięso i zwinąć ścisłe roladki które dokładnie obtoczyć w mące i zrumienić na tłuszczu wytopionym z boczku (gdyby tłuszczu było mało dolać troszkę oleju).Obsmażone mięso przełożyć do garnka,zalać około 1/2 litra gorącej wody,dodać grzyby,liście laurowe,ziele angielskie oraz przyprawy,garnek przykryć i dusić mięso na małym gazie do miękkości .W trakcie gotowania sos gęstnieje ,na koniec ewentualnie doprawić i dodać drobno posiekany czosnek .