Różane babeczki

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka wcześniej wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu wymieszane mąki i olej. Szybko i delikatnie wymieszać. Ciasto nalewać w foremki papierowe, w środek wkładać pół łyżeczki konfitury z płatków róży i powtykać czekoladę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ˚C około 20 minut.
Po lekkim przestudzeniu babeczek, polać lukrem zrobionym z cukru pudru, soku z cytryny i barwnika spożywczego. Polać babeczki.

Składniki

  • Ciasto:3 jajka wiejskie
  • ½ szkl cukru
  • ½ cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szkl mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki oleju
  • dodatkowo:
  • konfitura z płatków róży „Polska Róża”
  • czekolada do pieczenia
  • lukier:
  • cukier puder
  • barwnik czerwony
  • sok z cytryny

Podobne przepisy do Różane babeczki