Bułeczki kukurydziane

Reklama

Opis przygotowania

Drożdże rozpuścić w mleku ,wymieszać z cukrem i 1 łyżką mąki ,odstawić do podrośnięcia.Obie mąki wymieszać z solą ,dodać jajko i stopione masło oraz zaczyn drożdżowy,zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować malutkie bułeczki ,każdą posmarować olejem i można dodatkowo posypać mąką ,wierzch bułeczek delikatnie ponacinać i odstawić do wyrośnięcia .
Piec około 20-30 min w temp.180st

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej25 dag mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 5 dag masła
  • 1 łyżka cukru
  • 12 łyżeczki soli
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju

Podobne przepisy do Bułeczki kukurydziane