Ryż z sosem curry i wołowiną

Reklama

Opis przygotowania

Wrzucamy ryż do dużej ilości gotującej, posolonej wody i gotujemy go na sypko. Ugotowany, odcedzony i jeszcze ciepły ryż wkładamy do filiżanki aby nabrał formę (nieobowiązkowe).
Na gorącym oleju dusimy pokrojoną w paski cebule i dodajemy 2 łyżeczki curry. Do tak przygotowanego sosu dodajemy pokrojone w cienkie paski mięso wołowe. Podsmażamy, następnie podlewamy wodą, dodajemy kostkę do mięsa Knorr i dusimy na małym ogniu aż mięso zmięknie. Na talerzu robimy babkę z ryżu (jak w piaskownicy 🙂 i polewamy sosem .

Składniki

  • pół szklanki ryżu 100/120 g mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki curry
  • kostka do mięs Knorr
  • pół cebuli
  • sól

Podobne przepisy do Ryż z sosem curry i wołowiną