Zapiekany makaron

Reklama

Opis przygotowania

RAGU’:
Rozgrzewamy olej i dusimy pokrojone warzywa. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy. Następnie dodajemy kostkę do mięsa Knorr, koncentrat pomidorowy i dusimy wszystko przez ok 30 minut.

SOS BESZAMELOWY:
Doprowadzamy do wrzątku część mleka z masłem, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Do odlanego wcześniej, zimnego mleka dodajemy mąkę dokładne mieszając. Wlewamy zimne mleko z mąka do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Gotujemy przez chwile aż zgęstnieje i odstawiamy.

MAKARON:
Gotujemy makaron "al dente" (na wpół ugotowany) odcedzamy, mieszamy go z sosem mięsnym i sosem beszamelowym. Wlewamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy syto startym parmezanem i zapiekamy w bardzo ciepłym piekarniku aż ser się zarumieni. Około 15/20 minut.

Składniki

  • SOS RAGU'150 g mielonego mięsa wołowego
  • drobno pokrojona (lub zmiksowana ) marchewka, cebula, por naciowy
  • olej
  • kostka do mięsa Knorr
  • koncentrat pomidorowy
  • SOS BESZAMELOWY
  • pół litra mleka
  • łyżka masła
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 250 g makaronu typu rurki
  • utarty parmezan (może być inny żółty ser)

Podobne przepisy do Zapiekany makaron