Sadzone jajeczka z cukinią i sosem musztardowym

Reklama

Opis przygotowania

Jajko kurze gotujemy na twardo. Po ostudzeniu ucieramy na tarce, na małych oczkach. dodajemy do startego jajka śmietanę i musztardę i mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą. Można też skropić sokiem z limonki , ale niekoniecznie.
Cukinię kroimy na około 2,5 cm krążki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nacieramy oliwą z oliwek.
Z krążków cukinii wydrążamy malutkie wgłębienie i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i wbijamy ostrożnie jaka przepiórcze do wgłębień w cukinii. Lekko solimy i przyprawiamy pieprzem kolorowym w młynku.
Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Na osobnym talerzyku układamy listki rukoli i posypujemy pestkami słonecznika. Na tym układamy gotowe jajeczka przepiórcze na cukinii. Na każde jajeczko nakładamy przygotowany wcześniej sos musztardowy i dekorujemy dodatkowo pestką słonecznika.
Smacznego 🙂

Składniki

  • (na 3 porcje)3 jajeczka przepiórcze
  • 1 jajko kurze
  • 3 łyżeczki śmietany 18 % Piątnica
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • pieprz kolorowy w młynku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 garść rukoli
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1/3 małej cukinii

Podobne przepisy do Sadzone jajeczka z cukinią i sosem musztardowym