Sałatka lunchowa z tuńczykiem

Reklama

Opis przygotowania

Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalewy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka, przelać krótko wrzątkiem a następnie zimną wodą, osączyć. Paprykę i ogórki także pokroić w dość dużą kostkę. Wszystko wsypać do miski. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać zieleninę, posiekany kiszony czosnek, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min. do lodówki. Najlepiej smakuje z ciemnym, razowym pieczywem, przybrana paseczkami ogórka i gałązkami koperku. Cebulę do sałatek blanszuję bo taka jest lżej strawna; kiszony czosnek zaostrza smak dania nie powodując jednocześnie późniejszego, dla wielu nie do przyjęcia, przykrego zapachu.

Składniki

  • 1 puszka 185g tuńczyka w sosie własnym1 puszka 400g kukurydzy konserwowej
  • 1 duży pomidor
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula cukrowa
  • 4-5 dużych ząbków kiszonego czosnku
  • 1/2 strąka żółtej lub czerwonej papryki
  • 1 czubata łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • do smaku: sól i mielony pieprz

Podobne przepisy do Sałatka lunchowa z tuńczykiem