Kiełbasę przecinamy wzdłuż na pół, skórkę nacinamy ostrym nożem w ukośną kratkę, w tzw. szyszunię. Kładziemy przecięciem na mocno rozgrzanej patelni i smażymy kilka minut aż tłuszczyk się wytopi a kiełbasa zrumieni, przewracamy i smażymy z drugiej strony do zrumienienia. Usmażoną kiełbaskę wykładamy na talerze a na wytopionym tłuszczu + łyżeczce oleju podsmażamy obraną, pokrajaną w półplasterki cebulę (troszkę, ok.1/5 zostawiamy surową, do sałatki), smażymy kilka chwil mieszając aż trochę zmięknie, ale pozostanie chrupka. Zgarniamy na brzeg patelni a na środek wybijamy delikatnie jajka i smażymy tzw. sadzone czyli aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Warzywa i zieleninę myjemy; ogórka nie obieramy, kroimy w półplasterki, pomidora i paprykę w paski – mieszamy z zieleniną i majonezem, dodajemy troszkę cebuli, doprawiamy. Wykładamy ładnie na talerz i podajemy ze świeżym pieczywem.