Sałatka Wielowarzywna marynowana

Reklama

Opis przygotowania

Z octu,wody,cukru,soli,ziela angielskiego i
liści laurowych zagotować zalewę.Umyte i obrane
warzywa pokroić dowolnie,włożyć do zalewy gotować
na wolnym ogniu do miękkości.5 minut przed końcem
gotowania dodać posiekane 2 ząbki czosnku.Gorącą
sałatkę nakładać do słoików,uzupełnić zalewę do
wysokości 2 mm od brzegu słoika,dodać odrobinę
oleju,zakręcić odstawić do wystygnięcia dnem do
góry.

Składniki

  • 1 papryka2 pomidory malinowe (twarde)
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 20 dkg fasolki szparagowej
  • 20 dkg kalafiora
  • 1 marchewka
  • 15 dkg kapusty liściastej
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru(cukru można dodać mniej,wtedy sałatka będzie bardziej pikantna).
  • 4,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju kujawskiego

Podobne przepisy do Sałatka Wielowarzywna marynowana