Sałatka z czerwonej kapusty i jabłka

Reklama

Opis przygotowania

Zdejmujemy liście z główki kapusty, myjemy i kroimy w paski. Do garnka wlewamy wodę wkładamy pokrojone liście, dodajemy goździki, liść laurowy, sól i gotujemy al dente. Odsączyć. Kroimy na kawałki jakie chcemy, jabłko obrać pokroić drobno i skropić cytryną, dodać do kapusty. Cebulę obrać i pokroić drobno dodać do całości. Lekko doprawić i dodać oliwę z oliwek, wymieszać. Sałatka jest lepsza po jakimś czasie.

Składniki

  • 10 listków czerwonej kapusty (główka średnia)1 jabłko średnie lekko słodkawe
  • 1 cebula średnia
  • cytryna
  • liść laurowy
  • goździki - ok 10 ziarenek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Podobne przepisy do Sałatka z czerwonej kapusty i jabłka