Sałatka z ziemniaków i awokado

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę gotujemy a la dent. Odcedzić i schłodzić. Pomidora i paprykę (z papryki wycinamy ziarenka) myjemy i kroimy w paski lub krążki. Cebule obieramy i kroimy w krążki lub kostkę. Awokado obieramy wyjmujemy pestkę i kroimy w grubsze plasterki(skropic sokiem z cytryny). Wszystko mieszamy dodajemy tuńczyka odsączonego i rozdrobnionego, dodajemy sól i pieprz. Oliwę z oliwek ok 3 łyżek i ocet 1 łyżką mieszamy w miseczce i dodajemy do sałatki mieszamy i dodajemy szczypiorek. Wymieszać wszystko dokładnie wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Podajemy dobrze schłodzone.

Składniki

  • 3 ziemniaki średnie1 awokado średnie
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 puszka mała tuñczyka w sosie własnym (puszka ok.70g)
  • 2 małe pomidory
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny

Podobne przepisy do Sałatka z ziemniaków i awokado