Serduszkowy ognisty indyk Eli

Reklama

Opis przygotowania

Na patelni rozgrzać olej i masło. Na tłuszczu obsmażyć sznycle z obu stron i ostudzić. Ze sznycli wycinać serduszka foremką do ciastek. Czosnek przecisnąć przez praskę. Tłuszcz po smażeniu sznycli ponownie rozgrzać, włożyć serduszka, dodać czosnek, przyprawę do drobiu, sól, pieprz i chwilę przesmażyć. Podlać wodą i dusić 10 minut.Krążki ananasa (3 sztuki) pokroić na kawałki.Dodać do mięsa imbir,chilli,pokrojony ananas i jeszcze dusić 5 minut.Wyjąć mięso i ananasa łyżką cedzakową. Na 2 talerzach rozłożyć po 2 liście sałaty, na nie wyłożyć mięsne serduszka i ananas. 2 krążki ananasa pokroić na 3 części każdy. Mandarynki pokroić na plastry i wyciąć serduszka. Talerze przystroić ananasem, mandarynkowymi serduszkami i listkami pietruszki. Smacznego!

Sos z mięsa można zagęścić odrobiną maki wymieszanej z wodą i podać z ryżem ugotowanym na sypko.

Składniki

  • 4 sznycle z indyka 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 4 mandarynki
  • 4 liście sałaty zielonej
  • listki natki pietruszki

Podobne przepisy do Serduszkowy ognisty indyk Eli