CIASTO
– Margarynę utrzeć z cukrem , dodać żółtka dalej ucierać, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać aż składniki dobrze się połączą. Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto równo do formy i lekko posypać kakao.
SER
– rodzynki zalać wrzątkiem odcedzić i odsączyć, posypać delikatnie mąką. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dalej ucierając dodawać po trochu ser, do utartej masy serowej dodać rodzynki i kilka kropli olejku cytrynowego, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do sera i wymieszać delikatnie ale dokładnie Budyń rozrobić z mlekiem i wlać do sera, delikatnie wymieszać. Tak przygotowany ser wylać na ciasto i piec ok. 1 godzinę (Ja piekłam 1 godz. i 20 min ale czas pieczenia zależy od piekarnika ) przed upływem 1 godz nie należy otwierać drzwiczek piekarnika. Sernik po upieczeniu zostawiamy do stygnięcia w uchylonym piekarniku. Dodatkowo sernik można polać polewą, Ja polałam polewa krówkową 😉
POLEWA
– cukierki pokroić wrzucić do rondelka dodać masło i rozpuścić często mieszając by składniki dobrze się połączyły, gorącą polewą polać ciasto (podałam ok. 10 dag ale masła dodajemy tak by masa była płynna i dała się rozsmarować na cieście).