Sernik z brzoskwiniami

Reklama

Opis przygotowania

Ser mielimy kilka razy w maszynce. Ja to robiłam blenderem. Łączymy cukier puder z cukrem waniliowym i dodajemy do tłuszczu o temperaturze pokojowej i ucieramy na krem. Ucierając dodajemy po łyżce sera, proszek budyniowy i po jednym żółtku. Dodać skórkę z cytryny. Wymieszać na jednolitą masę. Białek ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli i wymieszać z brzoskwiniami pokrojonymi w kawałeczki. Masę serową łączymy z masą z białek i dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć pokruszonymi biszkoptami na nie położyć masę serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45-60 min. na 180 stopni. Ja po 40 min przykryłam folią spożywczą żeby się nie spalił. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Lub polać masą czekoladową.

Składniki

  • 1/2 kg sera półtłustego10 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie (mała)
  • 1 torebka budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag biszkoptów
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Podobne przepisy do Sernik z brzoskwiniami