Sernik z galaretką

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margarynę stopić z wodą i cukrem, zagotować syrop i wystudzić. Do zimnego syropu dodać żółtka i ubijając dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubijać do uzyskania gładkiego ciasta na koniec dodać pianę ubitą z 6 jajek i ostrożnie wymieszać.
Masa serowa:
Ser skręcić przez maszynkę, następnie utrzeć z masłem, żółtkami, cukrem i przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Formę do pieczenia wysmarować i wylać ciasto na nie wyłożyć miejscami masę serową.
Piec około 45 min w temp 180-190st.
Po upieczeniu ciasto dokładnie wystudzić i ułożyć na nim wiśnie, zalać ciasto gęstniejącą galaretką rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem porcję ciasta ozdobić bitą śmietaną dosłodzoną cukrem pudrem.

Składniki

  • Ciasto: 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 łyżek wody
  • 1.1/2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 60 dag białego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wiśni bez pestek
  • 300 ml śmietany 30%
  • cukier puder

Podobne przepisy do Sernik z galaretką