Śledź „Duo”

Reklama

Opis przygotowania

Płaty śledziowe opłukać pod strumieniem bieżącej wody, włożyć do miseczki zalać zimną wodą odstawić na 1 godzinę.Marchew i cebulę obrać, pokroić włożyć do garnka dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego, cukier. Wlać ocet i wodę, zagotować. Po godzinie płaty śledziowe, odsączyć pokroić w dzwonka włożyć do słoika zalać przestudzoną marynatą, zakręcić wstawić do lodówki. Po 3-4 dniach po wyjęciu z zalewy, odsączone posypane świeżo pokrojoną w kostkę cebulką spożywać w wersji marynowanej.

WERSJA II
Tego samego wyjętego z marynaty śledzia po odsączeniu z marynaty włożyć do słoika ,dodać pokrojoną cebulkę ,zalać olejem "kujawskim" po 2 dniach spożywać jako śledzia w oleju.

Mój sprawdzony przepis.

Składniki

  • 30 dkg płatów śledziowych "matjas" z beczki (3 płaty)4 cebule
  • 1 marchewka
  • 3-4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6-8 ziaren pieprzu czarnego (nie mielonego)
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki od herbaty cukru
  • kawałek natki selera
  • kawałek natki pietruszki

Podobne przepisy do Śledź „Duo”