Sos Boloński

Reklama

Opis przygotowania

Oczyszczoną marchew,seler i cebulę drobno
pokrajać.Dusić na maśle i drobno pokrajanej
słoninie.Dodać mieloną wołowinę i wieprzowinę,
przecier pomidorowy,sól i przyprawy,podlać
białym winem i dusić mieszając ok.pół godziny.
Sos powinien być gęsty, ale lejący się można
go więc rozrzedzić wywarem z wołowiny.
Podawać do spagheti i innych rodzajów makaronu.

przepis zaczerpnięty z "Kuchni Świata" autorstwa
Anny Vydrovej wyd.1986 r.

Składniki

  • 100 g słoniny 50 g masła
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 50 g selera
  • 200 g wołowiny
  • 200 g wieprzowiny
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml białego wina
  • 1 goździk
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • 100-200 ml mocnego bulionu wołowego (rosołu)

Podobne przepisy do Sos Boloński